Streličarstvo

Beli Orlovi - Streličarstvo

Još od davnina potreba za preživljavanjem terala je čoveka da se prilagođava sredini u kojoj živi. Luk i strela su bili nezamenjivo oružje za lov od samog početka čovečanstva. Kod lukova se razlikuju kako svojstva izrade tako i načini upotrebe tj. stilovi odapinjanja strele.

Beli Orlovi - Streličarstvo

Drvo, rogovi i drugi prirodni materijali potrebni za stvaranje luka varirali su od oblasti do oblasti. Prvenstveno su korišćeni za lov, a kasnije, vremenom, za ratovanje. Tokom istorije, dostižući svoj vrhunac u srednjem veku, ljudski rod je strateški koristio streličarstvo. Od streličarskih bataljona namenjenih da obasipaju neprijatelje kišom strela, pa sve do opremljenog vojnika, borca, koji je morao dobro da savlada ovu veštinu ratovanja da bi u potpunosti bio pravi ratnik. Na našim podnebljima neki zapisi i freske pružaju nam priliku da slikovito vidimo bogato opremljene vitezove sa mačem, štitom i lukom.

U današnje doba olimpijsko streličarstvo je prisutno kao sport. Sekcija udruženja se trudi da od zaborava sačuva i oživi tradicionalno srednjevekovno streličastvo. Beli orlovi su družina koja teži viteškim vrednostima i interesovanjima.

Beli Orlovi - StreličarstvoPored tradicionalnon streličarstva, članovi mogu da se oprobaju i u gađanju samostrelom. Ne propustite priliku da putujete kroz vreme u srednji vek, uz sjajno druženje, treninge i takmičenja!