Bohurt

Beli Orlovi - BohurtBohurt ili buhurt je moderan sport koji je jedan vid mešovite borilačke veštine u kom učesnici, opremljeni replikama srednjovekovnih oklopa, koriste zatupljeno metalno oružje u cilju obaranja svog protivnika. Učesnici moraju biti zaštićeni  oklopom i sa oružjem koje je prošlo kontrolu i označeno kao bezbedno za korišćenje u takmičenju. Sudije proveravaju opremu učesnika i daju ocenu da li određeni učesnik ispunjava uslove za ulazak na takmičenje (HMB pravilnici).

Beli Orlovi - BohurtOpremu za bohurt čini posebno napravljen oklop od čelika ili njegovih legura, koji je pravljen prema estetskim pravilima i standardima iz srednjeg veka – tačnije iz perioda 13. veka do 17. veka. Oklop mora da odgovara tačno jednom periodu i regionu koji se koristi sa dokumentovanim i potvrđenim arheološkim nalazima kao dokazima da se takav oklop sa odgovarajućim oružjem koristio na bojnom polju.

Ime bohurt potiče od starog francuskog naziva  “behourd” kao jednog od naziva za srednjovekovni turnir (prevod bi bio “udarati”). Kao zvaničan naziv za sport se popularizovao u Zapadnoj Evropi, sinonimi su takođe moderne viteške borbe ili istorijske srednjovekovne borilačke veštine (HMB – Historical medieval battles)

Beli Orlovi - BohurtBohurt u Srbiji je, pored Bitke Nacija, koja se 2019 godine održala u Smederevu, poznat i po velikom turniru u Manasiji, koji se organizuje od 2015-e godine, poznatijem kao festival viteštva Despot Stefan Lazarević – “Just Out”. To je spoj viteškog turnira sa srednjovekovnim selom, zanatima, radionicama i programa raznovrsnog srednjovekovnog sadržaja. Domaćin i organizator festivala  je Udruženje za očuvanje starih zanata i veština Beli Orlovi.

Beli Orlovi - BohurtBohurt je, pored streličarstva jedna od najpopularnijih sekcija našeg kluba, jer se za razliku od radionice prikaznog mačevanja radi o kontaktnom sportu, koji zahteva mnogo treninga snage i izdržljivosti, kao i raznovrsnih tehnika mešanih borilačkih veština, u oklopima teškim preko 30 kilograma!

 

Ukoliko ste spremni da se okušate kao vitez i učestvujete u pravim bitkama u autentičnim oklopima i oružjem, čekamo vas da treniramo zajedno!